Kakel är idag ett väldigt populärt material att inredda både kök och badrum med. I Enköping har man alla möjligheter att kunna få hjälp med detta på bästa sätt. Det finns flertalet murare med expertis inom kakel och klinkers i Enköping. Vilket gör att det är enkelt att få tag på den expertis man önskar. Då kan man få rätt kakel på rätt plats. I vanliga fall brukar det vara så att murarna eller kakelsättarna i Enköping tar med sig en katalog med olika typer av kakel som de kan sätta åt kunderna i önskat rum. Det finns emellertid även möjlighet att välja ut det specifika kaklet som önskas i de flesta fall. Detta kan dock ibland kosta något mer då hantverkarna får in de kaklet de visar kunderna till förmånliga priser.

VÄLJ RÄTT SORT

Valet av kakel är inte alltid lätt. Därför kan man även få hjälp med att välja ut det kakel till det rum man önskar av hantverkarna. Eftersom dessa arbetar med detta dagligen så har de större koll på vad som är modernt och inte för tillfället. De kan därför dirigera kunderna lite och visa detta. Det är emellertid alltid kunden som ska ha kaklet och bör välja kakel efter egna önskemål.

Utöver hantverkare finns det även väldigt många butiker som säljer alla typer av kakel och klinkers i Enköping. På så sätt kan man köpa önskat kakel utan att behöva beställa denna från andra ställen. Har man även kunskap om hur man genomför kakelsättningen så har man alla möjligheter att kunna göra detta själv. Dock är det ett arbete som kräver mycket erfarenhet och precision. Därför bör man inte ge sig på detta om man inte har gjort det innan. Råkar man sätta någon av kakelplattorna fel så är det risk för att allting blir ganska dåligt, därmed är det inte lönt att chansa.

Det finns även tillgång till många yngre som har arbetat med kakelsättning under en period. Dessa väljer ibland att arbeta utan något kontrakt. Detta är inget man bör anställa något för. Det är lätt hänt att kakelsättningen blir fel eller liknande. Eftersom inget finns på kontrakt så är det lätt att ens parter i affären struntar att genomföra eventuella klagomål. Det finns enkla och billiga sätt att sätta kakel på i Enköping. Ett av dom är att höra av sig till de flertalet hantverkarna som arbetar med detta. Genom att förklara vilket typ av arbete som man vill få gjort så kan man sedan låta dem komma förbi för att kolla på det som behövs göras. Detta brukar hantverkarna i Enköping ställa upp på att göra kostnadsfritt. Efter denna process så kan man få en offert med prisförslag på arbetet. Skulle detta vara högre än vad man hade hoppats så kan man alltid höra av sig till ett nytt företag. Då får man gå igenom samma process för att sedan välja det företag som tar det minsta priset. På så sätt kan man lyckas få en bra del på en kakelsättning.

OLIKA SORTERS KERAMIKPLATTOR

När det kommer till keramik finns det en del hel olika varianter som används till väggar och tak. Kakel och klinker är namnet som de flesta vet om, men det slutar inte där. Det som de olika typerna har gemensamt är dock att de bränns under höga temperaturer för att bli hårt.

KAKEL

Kakel är något som kallas för finkeramik eller lergods. Detta gör att kakel är ganska poröst och absorberar mycket vatten, vilket gör det ganska skört. Därför används kakel endast på väggar inomhus, exempelvis i badrum eller kök. Monteras den här typen av keramik utomhus är risken att plattorna spricker. Detta på grund av den höga vattenabsorptionen.

KLINKER

Klinker däremot är grovkeramik och tillverkat av stengods. Detta gör att klinker är mer tåligt och kan användas både på väggar och golv. Vattenabsorptionen är här mycket mindre, 1 – 6% för att vara mer exakt. Dock bör det ändå inte användas utomhus då det är frostkänsligt och riskerar att spricka.

GRANITKERAMIK

Detta är mycket hårda och hållbara plattor som kan användas i stort sett överallt. Vare sig det gäller utomhus eller inomhus. Dessa har väldigt låg vattenabsorption, nästintill ingen alls. Detta gör att den är väldigt tålig och kan läggas nästan var som helst i hemmet och utanför. Tack vare att den är nötnings- och reptålig passar den även bra i hallar och liknande.

NATURSTEN

Som det kanske hörs på namnet så är naturstenplattor utskurna från stenblock. Det finns olika sorters natursten, eftersom det finns olika sorters sten i naturen. Dessa har i sin tur egna egenskaper som gör att de lämpar sig för olika ändamål. Den hårdaste naturstenen är granit vilken även är sprickfri. Detta är en okänslig sten som tål det allra mesta. Granit förekommer i många olika färger vilket gör det till en flexibel lösning. En annan sorts natursten är marmor. På grund av föroreningar av olika slag får den här typen av sten ett flammande mönster. Något som på senare år har ökat i popularitet bland svenska kök och badrum.