Köp sommardäck under vintern och spara pengar. Även om det just nu är vinter så är det alltid till fördel att köpa sommardäck under vintern. Dels för att det kan komma att kosta mindre än om du skulle beställa och köpa sommardäck under sommartid. En annan avgörande faktor är att trycket för köp av sommardäck är mindre under vintertid. Du kan därför med säkerhet få just de sommardäck du är ute efter. Denna text kommer att handla just sommardäck. Vi besvarar följande frågor:

  • Vad ska man tänka när man väljer nya däck?
  • Vad är skillnaden mellan de olika däcken?
  • Vad är minsta lagliga mönsterdjup på sommardäcken?
  • När är det dags att byta däck?
  • Hur placeras däcken bäst på din bil?
  • Fördelar med att köpa sommardäck online.
  • Övriga tankar och funderingar om sommardäck.

Genom att besvara dessa frågor, försäkrar du dig om att du är påläst om ämnet. Genom att vara påläst om ämnet så blir valet av sommardäck betydligt enklare. Däremot är frågorna många och det är därför denna text är skriven, för att hjälpa just dig. Ju mer påläst du är desto billigare kan du komma undan när det väl är dags att köpa sommardäck.

Köp sommardäck online och spara pengar

Att köpa sommardäck online är egentligen det bästa alternativet när det väl är dags. Många räds för att köpa däck online av anledningen att man är rädd för att få fel produkt. Det är inget man behöver oroa sig efter att ha läst denna text. Idag har många däckbutiker på webben en funktion där du kan skriva in ditt registreringsnummer och få fram information om vilka däck som passar bäst för din bil.

Den allra största fördelen med att köpa sommardäck online är att du får en överblick av många däck. Du kan enkelt vraka och välja mellan olika typer av däck, märken och priser. Dessutom har du möjligheten att enkelt söka upp information om däck som du är intresserad av. En annan fördel är att du kan beställa däcken och få hem dom till ditt hem. På så sätt slipper du att själv åka till en däckaffär och transportera däcken hem. Genom att köpa däck online sparar du tid, pengar och energi.

Att tänka på vid val av sommardäck

Det finns mycket att tänka på när det väl är dags att köpa nya sommardäck. Det handlar mycket om vad man själv prioriterar och vilka egenskaper som är viktiga för en själv. En gemensam nämnare för samtliga däcktillverkare är att de fokuserar på säkerheten. Vilket är en självklar trygghetsfaktor och något som man alltid själv ska prioritera. En stor och viktig avgörande betydelse är mönstret och gummiblandningen. En viktig funktion som däcket bör ha är att kunna transportera bort vattnet på blött väglag. Görs detta så effektivt som möjligt så får man bra grepp och undviker vattenplaning.

Andra egenskaper som är bra att känna till och viktiga är bränsleåtgång och ljudnivå. Dessa faktorer påverkas av gummiblandningen samt mönstret. Alla tre egenskaper visas med hjälp av olika märkningar som finns på samtliga sommardäck.

Kom ihåg att däck kommer i olika prisklasser. Däck med bra kvalitet ger bättre prestanda och har längre livslängd. Ett sommardäck av hög kvalitet har även ett lägre rullmotstånd. Ett lågt rullmotstånd minska bränsleförbrukningen markant, något som alla inte tänker på. Dessutom blir hållbarheten längre vilket innebär att du sparar pengar i det långa loppet.

Skillnaden mellan olika typer av däck

En tydlig skillnad mellan ett sommardäck och vinterdäck är gummiblandningen. Ett sommardäck har betydligt hårdare gummiblandning än sitt syskon vinterdäcket. Sommardäcken behåller sin hårdare gummiblandning även vid höga temperaturer. Detta gör att gummidäcket behåller sin stabilitet och greppvänlighet även om asfalten är varm. En hårdare gummiblandning kan ge längre körsträcka men också sämre grepp i vissa situationer. En mjuk och mer greppvänlig gummiblandning slits enklare ut. Istället ger en mjuk gummiblandning ett väldigt bra grepp. Om temperaturen är under 7 grader Celsius blir framförallt bromssträckan längre. Den hårda gummiblandningen leder även till ett sämre grepp.

Av denna anledning är det mycket viktigt att man byter ut sommardäcken i tid när temperaturen sjunker.

Mönsterdjup

Det minsta tillåtna mönsterdjup för sommardäck är 1,6 millimeter på personbilar som har en högsta totalvikt på 3,5 ton. Oftast brukar man säga att det rekommenderas att ha minst 3–4 millimeter för att köra säkert på vägarna. Att ha ett bra mönsterdjup ger bättre köregenskaper och säkrare körning vid vått väglag. Med ett optimalt mönsterdjup minimerar man risken för vattenplaning och förhöjer bromsförmågan. Delen av däcket som är mest slitet är det som avgör mönsterdjupet.

Har du ett oregelbundet slitage på däcket bör du kontakta verkstaden för att åtgärda problemet. Ett oregelbundet slitage kan i värsta fall förstöra däcket helt. Din bil blir svårmanövrerad och körningen blir osäker, därför är mönsterdjupet otroligt viktigt. Det kan även orsakas permanenta skador på bilen som inte går att åtgärda. Det kan handla om att man behöver utföra en komplett hjulinställning.

Utslitet mönsterdjup på vinterdäck

Datum för däckbyte

När vintern är över och snön har smält bort är det dags för att utföra däckbyte till sommardäck. Innan däckbytet till sommardäck är det viktigt att vara informerad om vilka lagar och regler som råder. En annan viktig och avgörande faktor som påverkar däckbytet är vädret. I vårt avlånga land Sverige kan vädret skilja sig väldigt mycket mellan norr och söder. Det beror därför helt enkelt på vart i landet man bor och kör sin bil. Det är viktigt att känna till att även om solen värmer under dagen så kan det bli minusgrader och snö under nattetid. Många däckverkstäder rekommenderar därför att vänta tills våren är här på riktigt.

Mekaniker utför däckbyte

Lagen för när man ska använda vinterdäck gäller fram till den 31 mars. Från 1 april är det därför tillåtet att köra sin bil med sommardäck på.