Snöslungor i Jönköping & Huskvarna

En snöslunga är en maskin som man i vissa delar av Sverige inte kan vara utan. Det snöar helt enkelt för mycket för att skotta för hand. Då kommer en snöslunga väl till hands och man slipper då riskera sin rygg och arbetet går snabbare. Det finns gott om tillverkare av snöslungor i Sverige och ett exempel är Husqvarna. De tillverkar modeller som är utmärkta att använda sig av även om det har varit snökaos. 

En snöslunga fungerar som så att den samlar in snön och kastar eller slungar bort den. På det sättet så kan man skotta och få bort snön på väldigt kort tid. Det finns olika modeller som fungerar på olika sätt men den vanligaste snöslungan är tvåstegsvarianten. Då samlas snön upp med hjälp av snöskruvar och i nästa steg så accelereras snön med hjälp av impeller. På det sättet så kastas eller slungas snön iväg och gör vägen snöfri. Det finns få orter i Sverige där en snöslunga inte kan vara en stor hjälp. Men det beror mycket på hur bra den lokala snöröjningen är och hur snabbt det går innan vägarna är snöfria. Man får dock överväga om det inte kan vara enklare att ha en snöslunga mot att skotta för hand. 

Vilka skillnader finns det mellan olika modeller av snöslungor 

Det finns egentligen ett par skillnader mellan olika modeller. Precis som med gräsklippare så finns det snöslungor man åker på och är större modeller. Men det finns även handdrivna modeller. Man kan om man har en åkgräsklippare från Husqvarna köpa till en snöslunga till denna. 

Men det som avgör vilken modell av snöslungor som man ska använda sig av är hur mycket som det snöar. En annan sak som avgör är hur stort området är som man behöver hålla fri från snö. Om det är en infart eller något mindre område så krävs det inte en så stor snöslunga. Men om det är ett större område så krävs det en större snöslunga som man kan åka på.

Det finns även skillnader mellan hur snöslungorna samlar in och slungar bort snön. Antingen så används tvåstegsvarianten eller så är det enstegsvarianten.  Enstegsvarianten har en skruv som samlar in snön och samtidigt ger snön tillräckligt med fart för att slungas iväg. Tvåstegsvarianten samlar in snön genom en snöskruv och sedan slungar iväg snön med hjälp av impeller. 

Nya funktioner för snöslungor

Moderna snöslungor har flera olika nya funktioner som gör användandet mycket enklare och användarvänligt. Ett par funktioner är att handtagen på snöslungan numera kan värmas upp och att snöslungan startas elektriskt. Något som tidigare inte gick då man var tvungen att starta snöslungan med hjälp av ett snöre.  Det har gjort användandet av den här typen av maskiner väldigt mycket enklare och mer effektivt. 

Man kan numera även styra hur långt bort som snön ska kastas med hjälp av ett enkelt reglage. Det gör att det går snabbare och enklare att arbeta med en modern snöslunga än en äldre sådan.

Att tänka på när man ska köpa snöslunga

Det finns mängder av olika modeller och märken på marknaden. Det kan därför vara lite svårt att veta vilken modell man ska välja. Först och främst behöver man kartlägga sitt eget behov. Om man vet vad man önskar från sin snöslunga är det enklare att hitta rätt. För att göra detta kan man börja läsa på om de olika modellerna på internet exempelvis. Där finns mycket nyttig information om de olika typerna av snöslungor. 

När man har lite koll på vad man är ute efter är det enklare att ta hjälp av en expert. Eftersom man kan en del själv så är chansen större att man blir nöjd med den modell man köper. Känner man sig väldigt osäker är det bra att ta hjälp från början.