Precis som bilen behöver båten servas och underhållas för att den ska vara fin och kunna användas under många år framåt. I år var det dags för en lite större service av båten och jag har nu pratat med Lars som utför servicen på plats i hamnen. Det utvändiga får vi ta när vi plockar upp skutan i höst men vi var tvungna att redan nu göra några saker som att byta vattenfilter och oljefilter som hade gjort sitt nu.

Drickbart vatten med nytt vattenfilter och ny tank.

Vattentanken har vi tidigare bara använt för att tvätta oss och tvätta kläder och så vidare men nu vill jag göra iordning den ordentligt och sätta in ett nytt vattenfilter så att vattnet i fortsättningen blir drickbart. I nuläget är det en plasttank med inspektionslucka och det har varit lite klet i den även om jag rengjort den varje höst.

Den nya tanken blir i aluminium och om jag bara fyller på med kommunalt klorerat vatten kommer den antagligen hålla sig fräsch längre. Jag kommer även komplettera med vattenreningstabletter så att vi aldrig blir utan vatten förutom om tanken blir tom såklart. Är man ute på öppen sjö kan man såklart ta vattenet direkt ur sjön. Det är nog inget större fel på vattnet i våra större sjöar. Så länge vattnet inte är stillastående. Det vattenfilter jag hittade kom från Colly. Kunde inte se om de hade kvar det i skrivandets stund men det verkar fungera prickfritt. Tanken i aluminium har jag specialbeställt från England för att det ska fungera bra med måtten i min skuta.

Även motorn behövde nytt filter.

När Lars började gå igenom motorn kunde vi konstatera snabbt att motorn behövde ett nytt oljefilter. Oljefilter kan man för övrigt hitta på alla möjliga varuhus med olika många diffusa löften om hållbarhet och så, men Lars rekommenderade starkt att köpa ett filter av lite högre kvalité vilket jag också gjorde för att kunna segla lite längre innan nästa byte. Eftersom filtret till vattentanken var av så god kvalité tog jag ett oljefilter av samma fabrikat.  En bättre servicekille får man nog leta efter och efter att Lars och jag var klara med båten kunde jag smidigt och lätt komma ut igen på öppet hav.

Nu är båtens insida genomgången och pärlan är i toppskick. Tänk vad lite service och kärlek kan göra för båten.

En frihet man inte hittar någon annan stans.

Att segla på öppet hav ger mig en otrolig frihetskänsla jag inte kan finna på något annat sätt. Med solnedgång över horisonten kan man guppa på ett lugnt hav och bara njuta. Det är såklart också väldigt viktigt att hela tiden ha koll på väderlekarna så att man inte blir fast när man gett sig ut lite längre. Annars är det nästan lika härligt att segla ut med västkusten och klipporna i Bohuslän.