I helgen så visades Redbull Rampage på tv, en mountainbike tävling i Utah i Usa. Denna tävling är något utöver det vanliga och man blir extremt sugen på att börja med mtb. Så jag kolla på det här och sen har jag sammanställt lite mer info om mtb som ni kan kalasa på när ni har taggat till.

Återförsäljare av mountainbike i Linköping och Norrköping finns det gott om. Passande nog finns det flertalet spår att använda dessa på, beroende på vilken typ av utmaning man är ute efter. Mountainbikes cyklar man på vanligtvis längs bergsstigar, enkelspår eller andra krok miljöer. Dessa typer av terräng inkluderar vanligtvis stenar, lös sand, löst grus, rötter och branta backar, både uppförs- och nedförsbackar. Mountainbikes är byggda för att hantera denna typ av terräng och de hinder som finns i dessa terräng exempelvis träloggar, större vertikala hopp samt mindre block.

Mountainbikes konstruktion skiljer sig från en vanlig cykel på många sätt. De mest märkbara skillnaderna är införandet av suspensionen på ramen och gaffeln, större knöliga däck, mer hållbara tyngre hjul, mer kraftfulla bromsar och lägre utväxling som behövs för branta backar med dåligt fäste.

Av det urvalet av återförsäljare av mountainbikes i Linköping kan man finna Jannes cyklar i Linköping som har ett stort utbud av alla typer av cyklar och inte minst mountainbikes. Deras mountainbike utbud innefattar de i kolfiber med elektroniskt växelnav bl.a. vilket man inte kan finna överallt. Utöver dessa finns en hel del cykelåterförsäljare som till och från har mountainbikes i sina utbud, nya som gamla, får en något billigare summa.

Vrinneviskogen är belägen i Norrköping och har en bana på sju kilometer med hinder såsom rötter, stenar och smalare stigar. Det har därmed blivit ett populärt fritidsområde får många och det finns olika rutter man kan välja med olika svårighetsgrader. Det finns de med lite klurigare partier med svåra nedförs och uppförsbackar som nästan alltid är blöta men även de vägar som är lättare att cykla igenom.

Det kan vara svårt att välja mountainbike när man ska inhandla en sådan. Det finns väldigt många olika märken och storlekar och detta för att de passa olika människor och terräng. Olika märken på cyklarna kan även ha olika karaktärer på dem, olika geometri som är karaktäristiskt för det märket. Ramstorleken på cykeln anges ofta på olika sätt beroende på märket av den. Många märken visar detta med storlekar såsom small och medium medan andra har passformer för längd på cyklisten. Vad man ska tänka på är att alltid testa cykeln innan och känna efter hur den passar. I många fall passar inte de färdigjusterade storlekarna men man kan då justera dessa efter behov så att de passar mountainbikeägaren. Utöver detta kan man även välja vilken typ av ram man vill ha på cykeln, de finns de med karbonram samt aluminiumram. Karbonram är något lättare men samtidigt dyrare medan aluminiumramen är billigare men tyngre. De spelar ingen större roll i amatörnivåer men de professionella väljer vanligen karbonramen.