Vad är egentligen klinker?
Man kan säga att klinkerplattor är bra för att hålla utrymmen rena. Det är exempelvis ganska vanligt att man lägger klinkers i ett badrum då plattorna har en låg vattenabsorption. Klinkers tål i regel mer slitage än vad kakel gör och därför är golvet en vanlig placering för klinker. Det går visserligen även att använda klinkers på väggen även om det inte är lika vanligt som att använda det på golvet.

Vad är då kakel?
Kakel är keramikplattor som ofta är glaserade. Glasyren utgör en yta som är lätt att hålla ren eftersom den ofta ger en ganska blank känsla och det är lätt att torka av kakel. Det normala användningsområdet för kakel är på väggar. I det klimatet som råder i Sverige så används kakel normalt sätt endast inomhus. Vissa kakel går att lägga på golv men det rekommenderas att istället använda klinkers för golvet.

Bergströms Plattsättning jobbar med att både sätta kakel och klinkers och är totalåtagande inom badrumsrenovering. De arbetar runt hela Västerås och har många referensobjekt att visa upp.

Klinker kan ha lite olika slitstyrka beroende på hur de är behandlade och vilken kvalité klinkerplattorna håller. Vissa klinkers kan repas ganska enkelt och det kan leda till att man ser färgen som är under den behandlade ytan. För riktigt kvalitativ klinkers så är slitskitet lite tjockare och klinkerplattorna repas inte vid minsta beröring eller om man exempelvis råkat få lite grus på klinkers.

Man kan säga att klinkers och kakel är av likadant material, det vill säga keramiska plattor. Idag finns det kakel- och klinkerplattor i alla möjliga olika färger och former. Det är väldigt enkelt att behandla keramiska plattor och förutom att färgsätta de på olika sätt så går det också att beskära plattorna efter önskat utseende. Den i särklass vanligaste formen på klinkers och kakel är fyrkantiga. Men det förekommer också att folk vill ha plattorna i rektangulära eller triangulära former. Bara fantasin sätter stopp för hur man vill att plattorna ska se ut.

olika slitstyrka beroende på hur de är behandlade

Denna typ av plattor har använts väldigt länge i många hundra år tillbaka. Kakel är betydligt äldre än klinkers och att behandla keramiska plattor har man gjort i många årtionden. Klinker däremot är lite yngre och kom först för ungefär 200 år sedan. Klinkers är våtpressade plattor och är ett väldigt slitstarkt material. När man ska välja kakel eller klinkers är det viktigt att man funderar på i vilket rum de ska vara och hur pass slitna de riskerar att bli. Som tidigare nämnt är det vanligaste att man använder klinkers till golv och kakel till väggar. Det går att använda det vice versa men det är inte lika vanligt. I Sverige så är de vanligaste rummen för klinkers och kakel köket och badrummet. I visa fall kan man även se klinkers på golvet i hallen just eftersom det är ett material som är så slitstarkt och hallen är ett ställe som man ofta går in med skor.

Avslutningsvis kan man säga att klinkers och kakel är keramiska lerplattor och har använts i väldigt många år. För att tillverka plattorna så kan man använda sig av olika lertyper för att få plattorna att erhålla de egenskaper man helst önskar.