Att kunna köra med dubbdäck under vintern är alltid väldigt viktigt.

Det kan nämligen leda till stora problem om du kör med fel däck. Framförallt påverkar det din egen säkerhet att köra med däck som faktiskt inte är tillåtna. Därför är det alltid viktigt att du har rätt information om dubbdäck. Det gör att du kan vara säker på att du kör med rätt däck. Dessutom är det viktigt att du tänker på att det till viss del är väglaget som avgör. Du kan nämligen inte köra med sommardäck när det är is och snö ute. Oavsett om du har varit tvungen att byta däck innan det eller inte.

Därför ska man alltid komma ihåg att dubbdäck eller vinterdäck ska användas från 1 december till 31 mars. Under den tiden kan du inte köra med sommardäck, oavsett väglag. Det finns nämligen en risk att det snöar och under den här perioden måste du ha däcken som passar. Tänk därför på att det rekommenderas att du byter till dubbdäck eller vinterdäck redan den 1 november. På det här sättet kan du vara säker på att du verkligen inte kör med fel däck. Något som trots allt är väldigt viktigt i slutändan.

Hitta rätt information

Att använda rätt däck är viktigt. Det gör en stor skillnad när det handlar om din säkerhet och dina möjligheter att köra säkert. Att hitta information om dubbdäck är däremot inte speciellt svårt. Det finns gott om information att på nätet. Där kan du också se vilka krav som dina dubbdäck måste uppfylla. Tänk dock på att det numera finns gator där du inte får köra med dubbdäck, oavsett väglag. Vilket kan vara väldigt viktigt att tänka på. För det är nämligen inte något som man tänker på om man inte bor där det gäller.

Exempelvis får du inte köra med dubbdäck på Hornsgatan i Stockholm. Det innebär också att om du har dubbdäck får du planera din körning för att inte köra där med dubbdäck. Allt sådant påverkar kanske vilka däck du väljer att använda dig av. Det är nämligen väldigt viktigt att man kan köra där det passar en själv. Bor man dock i den norra delen av Sverige, är troligtvis dubbdäck ett måste. Det ska helt enkelt inte underskattas hur mycket det påverkar att kunna köra säkert. Vilket dubbdäck trots allt ger dig möjligheten att göra då de är bland de säkraste alternativen.

Köp dubbdäck om det passar för dig

Det kan vara väldigt enkelt att känna att det är svårt att välja rätt vinterdäck. Framförallt om du bor i Stockholm då det finns gator där dessa inte får användas. Se därför till att du verkligen tänker på detta när du ska välja rätt däck. Att köra med dubbdäck anses fortfarande vara bland det säkraste man kan göra. De innebär att man får ett bättre grepp när man är ute och kör. För det är sådant som faktiskt påverkar mer än vad man kan tro. Allt ska göras enkelt och smidigt i slutändan.

Vårda dina däck

Det är viktigt att ta hand om sina däck av flera anledningar. Framförallt är skötsel av sina dubbdäck en säkerhetsåtgärd. Det innebär att du minimerar risken för att däcken ska explodera eller få punktering under körning. Genom att ta hand om däcken så ökar man livslängden på sina dubbdäck. Dessutom så ser man till att däcken behåller sin prestanda. Genom att kontrollera lufttrycket med jämna mellanrum minimerar man risken för punkteringar. Planerar man att åka en längre sträcka med bilen är det ännu viktigare att kontrollera lufttrycket.

När det är dags av förvaring av dubbdäcken så finns det några saker att tänka på. Det rekommenderas enligt instruktioner att förvara sina dubbdäck på ett torrt, svalt och mörkt ställe. Att rengöra sina däck emellanåt eller vid behov är till fördel. Kom ihåg att ju säkrare du kör så sparar du på gummit i däcken. Undvik exempelvis kraftiga accelerationer och tvära inbromsningar.