En husbil är en bil där det finns möjlighet att sova. I de flesta husbilar finns det även möjlighet att laga mat i ett mindre kök som ofta drivs av gasol. Antalet husbilar ökar stadigt och det är ett mycket uppskattat sätt att semestra på. Vanligtvis så kör man in sin husbil på en camping. Där kan man sedan sova i sin husbil men ändå ta tillvara på campingens faciliteter.

Det finns olika typer av husbilar. En husbil kan vara byggd på olika sätt och ha olika många sovplatser. En populär modell är den husbilen som kallas för alkovbil. Det innebär att ovanför förar- och passagerarplatsen har man gjort plats för en säng. Alkovbilen blir ofta något högre än en annan typ av husbil. Detta är för att alkovdelen tar plats och det måste vara smidigt att röra sig i sängen.

Om man inte har ett behov av jättemånga sängplatser i husbilen kan en delintegrerad husbil vara ett bra alternativ. Ofta är sängen en dubbelsäng på tvären i bakpartiet av bilen, sedan går framstolarna att svänga runt vilket bidrar till att känslan av umgängesutrymme blir större.

En annan typ är den helintegrerade bilen. Här är förar delen en helt integrerad del av husbilen. Man brukar ha en dubbelsäng som går att vika ner från antingen väggen eller taket. Även här är brukar stolarna vara svängbara för att skapa större utrymme och utnyttja bilens storlek till fullo. Denna variant är den dyraste att tillverka av alla husbilstyper.

Vidare finns det även en sista variant som är en inredd skåpbil. Detta är den minsta varianten och lämpar sig bra för personer som bara vill ha en enda bil. En bostadsinredd skåpbil kan med fördel även användas i vardagen då den inte är så mycket större än en vanlig skåpbil.

En helt ny husbil är ganska dyr och det kan vara bra att man noggrant tänker igenom sitt köp innan man införskaffar sig en husbil. Priserna varierar mycket beroende på om man är ute efter en fabriksny husbil eller letar efter en begagnad. Oavsett vilket så rekommenderas det att man kontrollerar så att alla trafikbelysningar på husbilen fungerar. Man bör även kontrollera andra saker så som att speglar finns där det förväntas finnas och att låset till husbilen fungerar felfritt. Vidare kan det även vara bra att kontrollera om det finns någon rost på bilen om man ska köpa en begagnad husbil. Rost brukar inte vara något vanligt problem för helt fabriksnya husbilar.

Vilken körkortsbehörighet man behöver får att få lov att köra en husbil beror på hur tung bilens totalvikt är. Många husbilar väger över 3,5 ton och har man då tagit sitt körkort efter den förste juli 1996 så krävs det att man har C-behörighet för att få köra husbilen. Från och med den 19 januari 2013 har det dock införts en ny behörighet som heter C1. För att få behörigheten C1 och få lov att köra en husbil krävs det som för övriga tunga behörigheter att man redan har körkortsbehörighet B.