Som seglare älskar man havet och naturen i all dess skönhet. Man har en viss förkärlek för allt det vackra naturen har att ge. Naturen ger ro åt själen och avkoppling från all stress vi upplever idag. Naturen måste vi bevara. Att jag har dessa åsikter betyder inte att jag har engagerat mig politiskt eller gått med i något parti. Men vi måste alla inse att resurserna på jorden är på väg att förbrukas och att vi alla har ett ansvar att inte låta naturen kollapsa.

Det gäller såväl människor som företag. Och jag har funderat en del på storbolagens ansvar i detta. Visst lever i en värld där marknaden styr och jakten på vinster går före mycket annat. Speciellt företag vars verksamhet påverkar naturen bör ju ha tänkt över sitt miljöansvar. En del elbolag ligger lite längre fram i sitt tänkande kring miljöansvar men även andra har fått upp ögonen för hur viktig frågan är. Konsumenterna är mer medvetna idag och väljer produkter från företag som tydligt kommunicerar sina miljömål och sitt ställningstagande. Det blir alltså mer och mer en konkurrensfråga att kunna leverera produkter och tjänster där miljön har påverkats så lite som möjligt.

Industrin har en hel del att göra här. Men visst har vi kommit en bra bit på väg de senaste 20 åren. Jag jämför bara med hur det såg ut på 70-talet då man inte brydde sig om de stora utsläppen rakt ut i naturen och den påverkan på klimatet det fick. Och det fanns ju en del stora skandaler som vi har färskt i minnet. För industrin börjar det med elförsörjningen och att man använder elbolag som är miljömedvetna och som använder förnybara energikällor för sin produktion. Man bör därmed kunna vara transparant nät det gäller sina elavtal. Det industrin sedan måste tänka på är sina utsläpp och halten av koldioxid. Och här finns det mycket att göra. Och ansvaret ligger ju först och främst hos VD:n som måste låta miljötänket genomsyra hela hans organisation. Finns inte medvetenheten hos VD:n kommer inte företaget kunna konkurrera med minimal miljöpåverkan som alternativ och kan därmed gå miste om kommande intäkter. Därför vill jag uppmana Sveriges industrier att tänka till kring de här frågorna och bli ett föredöme för andra mindre bolag. Vi vill har vår natur ren.