Deklaration 2019 – 10 konkreta tips

Varje år så missar tiotusentals svenskar att de kan göra olika avdrag på sin deklaration. Många missar även att verkligen dubbelkolla beloppen som finns på deklarationen. För även om det inte är speciellt vanligt så förekommer det att inte alla uppgifter finns med. Något som kan leda till att man senare blir upptaxerad.

Därför måste man alltid se till att läsa på om vilka avdrag man har rätt att göra. Man måste även se till att räkna ihop både inkomst och utgifter. Om det är någon långivare som inte har skickat in kontrolluppgifter eller liknande kan betyda en stor förlust för individen.

1.      Dubbelkolla uppgifterna

När man får sin deklaration så måste man dubbelkontrollera alla uppgifter. Därför ska man aldrig slänga iväg sina kontrolluppgifter som man fått. Då man inte har samma möjlighet att kontrollera att alla uppgifter på deklarationen stämmer.

2.      Vilka avdrag kan du göra?

Något som väldigt många svenskar gör är att man bara skicka in den förifyllda deklarationen. De gör därmed inga avdrag trots att de flesta kan göra det. Några exempel som många missar är avdraget för att ta sig till och från sitt arbete. Här måste man se vilka schablonbelopp som gäller och vilken milersättning man kan göra om man kör bil. Använder man sig av kommunala färdmedel så kan man dra av hela beloppet.

Dessutom så tillkommer det nya avdrag varje år eller så tas några bort. Därför ska man se till att läsa på ordentligt.

3.      Deklaration online

Att använda sig av Skatteverkets mobilapplikation eller deras hemsida för att deklarera är att rekommendera. Då kommer man även få skatteåterbäringen snabbare än om man skickar in deklarationen.

4.      Är du osäker så kontrollera

När det gäller både avdrag och inkomst så ska man om man är osäker dubbelkolla uppgifterna man har. Är man osäker på om man får göra ett avdrag eller inte så kan man alltid vända sig direkt till skatteverket för att få svar på det.

5.      Läs broschyren som medföljer

Varje år medföljer det en broschyr som berätta om olika avdrag och hur man deklarerar. Se till att läsa igenom denna så du inte missar något viktigt avdrag.

6.      Gör inte avdrag du inte kan bevisa

För att ett avdrag ska godkännas vid en granskning så måste man ha ett bevis för detta. Det kan vara ett kvitto eller en faktura. Om man inte har detta kommer inte avdraget att godkännas.

7.      Var uppmärksam

Varje år så är det något nytt som många missar första året. Så se till att vara uppmärksam på de förändringar som skett under året.

8.      Gör deklarationen så fort som möjligt

Skjut inte upp att göra deklarationen till sista minuten. Det är ett av de vanligaste felen många gör och som leder till att de missa många avdrag som de kan göra.

9.      Betala hellre för mycket i skatt under året än för lite

Om du varje år får betala restskatt så be din arbetsgivare att betala in mer än tidigare. För det är alltid bättre att få tillbaka lite pengar än att få betala.

10. Återbäringen

Om du deklarerar i god tid så kommer återbäringen in på kontot snabbare och framförallt om du gör det på nätet eller i appen.

Att tänka gällande din deklaration

Det finns idag företag som hjälper dig som privatperson eller företag med deklarationen. Oavsett om du bor i Jönköping, Stockholm eller Pajala så finns det företag med rätt kompetens. När man väljer ett företag som ska hjälpa en med deklarationen finns det flertalet saker att tänka på. Framförallt vill man välja ett seriöst företag med kunskap inom branschen. Genom att söka sig runt på internet kan man hitta ett företag som passar en. Ring gärna runt och fråga dem för att skapa dig en bättre helhetsbild av företaget.